Öğrenciler öğrenmelerini planlamaya, izlemeye ve değerlendirmeye başladıklarında öz-düzenleme geliştirirler ve daha iddialı hedefler belirleyebilirler.
Yazan: Nina Parrish
Üst biliş, bir öğrencinin kendi düşünce süreci hakkındaki bilgisini ifade eder. Üstbilişsel bir düşünme süreci, öğrencilerin öz-düzenlemelerine ve düşüncelerini, davranışlarını ve eylemlerini hedeflerine doğru yönlendirmelerine olanak tanır. Anaokulundan itibaren öğretmenler, öğrencilerine öğrenmelerini planlama, izleme ve değerlendirme süreciyle üstbilişsel becerilerini nasıl geliştirecekleri konusunda bilgi verebilir. Öğrenciler üçüncü sınıfa ulaştıklarında, bu stratejileri daha fazla seçenek ve bağımsızlıkla kullanmaya başlayabilirler.
PLANLAMA
Öğrenciler bir plan olmadan çalışmaya başladıklarında, kolayca kafaları karışır ve görev onları strese sokar. Vazgeçebilirler, dikkatleri dağılabilir veya çok kolay bir şekilde görev dışı kalabilirler. Plan yapmak için zaman ayırmak, öğrencilerin bu sorunlardan kaçınmasına yardımcı olabilir. Planlama, görevin önizlemesini, hedeflerin belirlenmesini, göreve nasıl yaklaşılacağına karar verilmesini ve önceden öğrenilen bilgilerle bağlantı kurulmasını içerir. Aşağıdaki stratejiler öğrencilerin plan yapmasına yardımcı olabilir.
Ön bilgi oluşturma: Öğretmenler, yeni bilgileri öğrencilerin halihazırda bildikleriyle ilişkilendirerek öğrencilerin ön bilgilerini oluşturmalarına yardımcı olabilir. Bu, öğrencilerin bir soruyu yanıtlamak için gruplar halinde beyin fırtınası yapması, kısa bir tanıtım videosu veya gösterimi izlemesi veya incelenecek konuyla ilgili resimlere veya nesnelere bakıp bunları tartışması gibi aktiviteler olabilir. Arka plan bilgisinin güçlü bir temeli, öğrencilerin ders sırasında doğru tahminlerde bulunmalarına ve bilgilere öncelik vermelerine yardımcı olabilir.
Hedef belirleme: Öğrencilerin hedefler koyması ve ilerlemelerini takip etmesi, başarıda yüzde 32’lik bir artış sağlar. Öğretmenler, öğrencilerin öğrenmekte oldukları beceriyle ilgili kısa vadeli hedeflerin yanı sıra öğrencinin uzun vadeli kişisel hedefleri ve değerleri belirlemelerine yardımcı olmalıdır.
Süreci planlamak: Herkesin hedef belirleme deneyimi olmuştur, ancak onları gerçeğe dönüştürmek için gerekli olan motivasyonu ve takip etme becerisini sağlayamamış olabilirler. Öğretmenler, öğrencilerin şu anda bulundukları yerden olmak istedikleri yere gelmeleri için günlük davranışlarında ve alışkanlıklarında yapmaları gereken değişiklikler hakkında düşünmelerine yardımcı olabilir. Öğrenciler bir plan veya kontrol listesi yapabilir ve bunu günlük ilerlemelerini veya hedeflerine yönelik bebek adımlarını izlemek için kullanabilir.